Aksaray Üniversitesi
Kariyer Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi
Öz Geçmiş Hazırlama

1.       ÖNYAZI NEDİR

 Önyazı, işveren kesimine hitaben adaylar tarafından yazılan ve neden başvurulan pozisyonun talep edildiğini anlatan metin olarak tanımlanabilir. Önyazı, işverenlerin başvuran adaylara dair ilk izlenimlerini edinebilmeleri ve adayların da CV’nin aksine sadece bilgi vermekle sınırlı kalmayıp, başvurulan pozisyonu neden istediklerini ve pozisyona uygun olduklarını göstermeleri açısından önemli bir araç. Günümüzde, birçok şirketin sadece önyazı ile yapılmış başvuruları değerlendirdiği düşünüldüğünde, ön yazının iş arama süreçlerinin etkili araçlarından birisi haline geldiği görülüyor. (kariyer.net)

 

2.       Etkili bir önyazı yazmanın 4 yolu

Önyazı hâlâ pek çok aday tarafından üzerinde durulacak kadar önemli bulunmasa da, aslında en az CV kadar kritik bir etkiye sahip. İşe alım uzmanının dikkatini çekecek kadar iyi bir önyazı, adayın benzer binlerce aday CV’si arasından hızla sıyrılmasını sağlayabiliyor.

İyi bir önyazı yazmanın belirli yöntemleri var. Bunları doğru uygulamak başvurulara geri dönüş alma olasılığını artırıyor. Bir iş ilanına başvururken, o ilana başvuran yüzlerce, hatta binlerce insandan biri olduğunu hesaba katarsan, o binlerce özgeçmişin arasından sivrilmenin ve ilgili kişinin dikkatini çekmenin en temel yollarından birinin sağlam bir önyazı yazmandan geçtiğini bilmelisin. Önyazıların ne kadar etkili olduğu konusu tartışmaya yer vermeyecek kadar açık olsa da, bugün hâlâ pek çok önyazı robot tarafından yazılmış gibi tekdüze ve birbirine benziyor. Bu nedenle farklı ve çarpıcı olmak çok önemli.

Stanford Üniversitesi’nden John O’Neill şöyle diyor: “Önyazı, özellikle birbirine çok benzeyen iki aday arasında ciddi bir fark yaratıyor.” Yani seninle aynı eğitim, deneyim ve yeteneklere sahip adaylarla karşı karşıya kaldığında, onları geride bırakmanın en etkili yolu iyi bir önyazı.

Her sektör ve işe alım uzmanının önyazı değerlendirme kıstasları farklı. Ancak önyazının fark yaratma şansını artıracak işe yarar yöntemler yok değil. İşte senin için dört faydalı ipucu:

2.1 Şablonlara uyma

Harvard Business School’dan Kariyer ve Profesyonel Gelişim Uzmanı Kristen Fitzpatrick, kendine şunu sormanı tavsiye ediyor:

“Okuyucak olan kitleyi düşün. Önyazıyı kim okuyacak? Birçok iş başvurusunun arasından işe alım uzmanlarının dikkatini nasıl çekeceksin?”

Artık bu noktadan sonra iş karakterine ve iletişim yeteneklerine kalıyor. Başvuran diğer adaylarda olmayan bütün yeteneklerini göstermelisin. Şablonu takip ederek yazmak ya da şablondan uzaklaşıp daha özgün olmak için çaba göstermek seni diğer adaylardan ayıracaktır.

2.2 Özgeçmişini tekrarlama

Yazmak üzere olduğun organizasyona ve pozisyon için aranan gereksinimlere odaklan. Önyazını iyi yazmışsan işe alım müdürü özgeçmişini zaten okuyacaktır. Onun için CV’de zaten var olan bilgiler yerine farklı özelliklerini vurgulamaya çalış. Önyazı, özgeçmişini tamamlamak için, tekrarlamak için değil. Bu nedenle sadece özgeçmişinde yer vermediğin daha önemsiz, ancak fark yaratan özellikleri sergilemeli.

Önyazıyı yazarken CV içeriği yerine içinde yer aldığın ve üstünde çalıştığın belli projelerin örneklerini listeleyebilir, onlardan neler öğrendiğini ve bu bilginin başvurduğun pozisyonda nasıl kullanılacağını açıklayabilir ya da tamamen yeni fikirler sunabilirsin. Bu sonuncusu şirketin hedeflerini anladığını ve aranan aday olduğunu gösterir.

2.3 Açık olanı belirtme

Yazdığın metni tekrar oku ve seninle, şirketle ya da pozisyonla ilgili olmayan klişeleri ya da basmakalıp sözleri kaldır. Örneğin, çok çalışkan olduğunu yazma. Bunu zaten herkes yazmıştır. Yazmasalar bile çalışkan olduğunu söylemenin yazıyı okuyanın gözünde olumsuz bir etki yaratacağı muhakkak. Bu ve bunun gibi laflar sadece yer kaplar. Bunlar yerine seni diğer adaylardan ayıracak olan diğer özelliklerini yazmaya çalış.

2.4 Araştırma yap

Şirket ve pozisyon hakkında küçük bir araştırma yapıp önyazını buna göre yazman da büyük fark yaratabilir. Başvurduğun şirkette çalışan biriyle kahve içip bilgi alabilirsin. Amaç, yaptıkları son projelere, şirket kültürlerine ve şirket hakkındaki haberlere hakim olmak. Çok fazla ve derinlemesine bir araştırma olmasına gerek yok, sadece dikkat ettiğini gösteren birkaç cümle seni çok ileriye taşıyabilir. Şunları da asla unutma:

Başvurduğun şirket iş ilanını bir hayır işi için ya da senin kariyer hayatını geliştirmek için vermiyor. Onlar sadece önemli olduğuna karar verdikleri bir pozisyonu doldurmaya çalışıyor. Bu yüzden onları şirkete en çok katkıda bulunacak insanın sen olduğuna ikna etmen şart. (kariyer.net)

 

3.       Ön yazımı nasıl yazmalıyım?

İş başvurusunda bulunurken özgeçmişinin yanına ön yazı eklemelisin. İlk izlenim, ön yazı için de çok önemli. Ön yazın başvurduğun işe özel, tecrübe ve becerinle ilgili olmalı. Çok uzun ve karışık bilgiler veren ön yazılar yazmamalısın. Ön yazında; hangi pozisyonla ilgilendiğini, nedenini ve işe uygunluğunu anlatman gerekiyor. Bunu da mümkün olduğunca amacından uzaklaşmadan somut örnekler vererek ve farklı yönlerini anlatarak yapmalısın.

Herkesin ön yazısı kendisine özel olmalı ve farklı ilanlara yönelik aynı formatta farklı içeriklerde ön yazılar hazırlanmalı. Zaten ön yazının da anlamı budur. Benzer özellikler taşıdığın kişilerle işverenin gözünde bir fark yaratmanı sağlayacak bilgiler vermek. Güzel bir ön yazıyla yetkinliklerin ve kişiliğinle ilgili bilgiler verebilir, işverene kendini daha iyi anlatarak öne geçebilirsin. İşte ön yazı formatı ve ön yazı formatı örneği…

3.1 ÖN YAZI FORMATI

Bu format, düşüncelerini organize etme açısından yardımcın olacak. İçerik tamamen sana ait olmalı.

Giriş
Sayın İlgili,

Başlangıç kısmı

Bu bölümde hangi pozisyon için başvurduğunu, neden işverenin seni iş görüşmesine çağırması gerektiğinden bahsetmelisin.

İlk paragraf

Yazın, neden bu ön yazıyı yazdığına dair bilgi içermeli. İş ilanını nerede gördüğünü ve pozisyona neden başvurmaya karar verdiğini anlatmalısın.

Orta Paragraf

Ön yazının bu etabında işverene işle ilgili önerilerini sunmalısın. Hangi özelliklerinin başvurduğu iş için uygun olduğunu belirtmelisin. İşin ihtiyaçları ve yeteneklerin arasında güçlü bağlantılar kurumalısın. Kendini anlatan cümleleri kanıtlarla desteklemeye çalışmalısın. Özgeçmişinle beraber değerlendirileceği için tutarlı olmaya ve özgeçmişteki bilgileri aynen tekrar etmemeye dikkat etmelisin.

Son Paragraf

Ön yazının sonuç cümlesini, pozisyona başvurunuzla ilgilendiği için yetkiliye teşekkür ederek sonlandırabilirsin. Ve gelişmeler hakkında bilgi beklediğini de son olarak yazına ekleyebilirsin.

İsmini soy ismini yazıp, teşekkür ve imzanla yazını sonlandırabilirsin.

3.2 ÖRNEK

Sayın Yetkili,

Sitenizde yayınlanan “İletişim Uzmanı” ilanınızla ilgileniyorum.

XYZ firmasında iki yıldır “İletişim Uzmanı yardımcısı” olarak çalışıyorum. Çalıştığım süre içerisinde birçok makale yazdım, konuk yazarların yazılarını organize ettim, her hafta basın bülteni hazırlayarak abonelerimize gönderdim. İsterseniz internette yer alan yazılarıma aşağıdaki adreslerden ulaşabilirsiniz:

URL www……

URL www……

Direktörüm X’e asistanlık ederken; yeni şirket ilkeleri belirlenmesi aşamasına araştırmalarımla destek verdim. Ofisteki iletişimin koordinasyonu, basın duyurularının hazırlanması gibi görevleri de üstlendim. Ofis içi iletişimi online platforma taşıma önerimin uygulanmasıyla şirkette iletişim hız kazandı. Özellikle bu süreçte farklı departman ve çalışanlarla birlikte birçok süreci yürüttüğüm için takım çalışması ve koordinasyon konusunda kendimi geliştirdim.

Mülakata katılarak tanışmayı ve işin becerilerime uygunluğu hakkında konuşmayı çok isterim. Ekstra bilgi isterseniz iletişim bilgilerimden bana ulaşabilirsiniz.

Zaman ayırdığınız için teşekkür ederim.

Ad Soyad ve İmza (kariyer.net)

 

4.       Etkili bir önyazı için 10 ipucu

İş arama sürecinde doğru adımlara uyarak yazılmış vurucu bir ön yazı, işverenin karar sürecini etkiler. Dikkatle hazırlanmış bir önyazı, adaylara nokta atışı ile hayalini kurdukları şirketin mülakatına davet edilmesine yol açar. Peki, adayların önyazılarını hazırlarken hangi detaylara dikkat etmesi, hangi adımları izleyerek ön yazılarını oluşturması gerekiyor?

İşte etkili bir ön yazı için adayların izlemesi gereken 10 ipucu:

Şirketi araştır

Yaratıcı ve çarpıcı bir önyazı yazmadan önce başvurmak istediğin şirketi araştırman şirket hakkında ipucu verir. Bu amaçla şirketin web sitesine bakman, eğer varsa şirketin son yaptığı basın açıklamalarını ve şirketle ilgili çıkan haberleri okuman, hatta şirketin sosyal medyadaki hesaplarını incelemen şirket hakkında bilgi edinmeni ve önyazıyı doğru yazmanı sağlar.

Kendi işinin dedektifi ol

Önyazıda, eskiden olduğu gibi “Sayın Yetkili” ve “İlgili Makama” gibi makamlara hitap etmek yerine başvuracağın şirketin İK müdürüne hitap etmen daha büyük avantaj sağlayabilir. Başvuracağın şirketin İK müdürünün ya da işe alım uzmanının ismine internette yapacağın kısa bir araştırmayla ulaşmak artık çok kolay. Ancak isimlerine ulaşamazsan “….’nın İK Müdürü’ne” şeklinde yazmak da işini görebilir.

Kendini tanıt

Başvuracağın pozisyona yakınlığın nedir? İş deneyimin ve yeteneklerin pozisyonla ne kadar uyuşuyor? Bu soruya vereceğin cevaplar işe olan uygunluğunu ortaya koyar. O nedenle önyazını yazarken bunları dikkate alman ve yeteneklerini, tecrübeni, çalışma tarzın çok uzun tutmadan anlatman büyük önem taşıyor.

Referansından bahset

Referanslar işe alımlarda oldukça etkili bir araç. Eğer bir referans aracılığı ile iş başvurusunda bulunuyorsan önyazında referansının adını belirtmen sana büyük bir avantaj sağlar.

Nasıl bir değer katacağını anlat

Becerini, kişiliğini, çalışma tarzını anlatırken firmaya hangi noktalarda değer katacağını belirtmen gerekiyor. Seni neden işe almalılar? Onlara nasıl bir faydan olacak? Başvurduğun iş ilanına odaklanarak onlara katacağın değeri vurgulaman bu noktada çok önemli.

Klişelerden uzak dur

Ön yazında gereksiz sıfatlardan ve ifadelerden kaçın. Önyazıda yer alan moda ifadeler, süslü sözler ve klişeler, hakkında kötü bir izlenim oluşmasına sebep olabilir.

Yazı karakterine dikkat et

Önyazı yazarken hangi yazı karakterini kullanacağına da dikkat etmen gerekiyor. Çalışılan sektöre ve başvurulan şirkete göre yazı karakterini ve fontunu seçmen ancak bunu yaparken de aşırılıktan, basitlikten kaçman gerekiyor.

Sayısal veri kullan

Başvurduğun pozisyon sayısal verilerle ilgili bir çalışma alanı ise ön yazını sayısal verilerle destekleyebilirsin. Örneğin en son çalıştığın şirkete ne kadarlık bir katkın oldu, satışlarını ne kadar oranda artırdın? Ancak bunu yaparken gerçeğe bağlı kalman, rakamları şişirmemen gerekiyor!

Yazıyı kısa tut

Günümüz insanının dikkatini uzun süre belli bir noktada tutmak hayli güç. Bu nedenle ilgilinin başka bir tarafa kaymasını önlemek için çok uzun cümlelerden uzak dur. Kısa, net ve çarpıcı bir ön yazı yazmayı hedefle.

Göndermeden önce…

Tüm bu adımlara dikkat ederek ön yazını tamamladın ve bir an önce göndermek istiyorsun… Ancak sakın hemen gönderme! Önyazında yer alan bilgilerin özgeçmişinle uyumlu olmasına dikkat et ve herhangi bir yazım yanlışına karşı dikkatli ol. Tüm bunlardan eminsen ön yazın artık başvuru için hazır demektir. (kariyer.net)

 1.       Özgeçmişini iş aramak için nasıl hazır hale getirirsin?

Karşına “Bu iş tam benlik” dediğin ilanlar çıkıyor ancak yaptığın başvurulardan sonuç alamıyorsan özgeçmişini bir kez daha ele almanın vakti gelmiş olabilir. Doğru hazırlanmış bir özgeçmişle istediğin kapıları açmak çok daha kolay! Peki, özgeçmişini iş aramak için nasıl hazır hale getirirsin?

Özgeçmişin iş arama sürecinde senin en önemli anahtarın. Ve doğru hazırlanmış bir özgeçmiş, sana hedeflediğin o işe girme, hayallerine ulaşma fırsatı verir. Bunun için de yapman gereken tek şey, kendini özgeçmişinde doğru ifade etmen. Altta yer alan maddeleri kendi CV’ne uyarlayarak işe koyulabilirsin.

1.1 Doğru göstergelerle yola koyul

Özgeçmişinde neyi ön plana çıkaracağın, başvuracağın pozisyona bağlı kalmakla birlikte, uzunluğu hakkında kararsızlığa düşüyorsan şu kurala bağlı kalabilirsin: Yeni mezunsan ya da deneyiminin üç yıldan azsa özgeçmişin tek sayfa; deneyimliysen de iki sayfa uzunluğunda olmalı. (Daha önce 30 saniye kuralıyla ilgili bir yazımızda bu konuya detaylarıyla yer vermiştik.) Özgeçmişinin çarpıcı olması içinse ilanda gerekli görülen şartları özgeçmişinde öne çıkarmalı hatta bu alanları parlatmalısın! İş başvurusu yapmadan önce özgeçmişinin seni gerçekten yansıtıp yansıtmadığından mutlaka emin olmalısın.

Özgeçmişini doğru göstergelerle hazırlayıp hazırlamadığınla ilgili emin olmak istiyorsan, uygulayacağın bir diğer adım ise özgeçmişinin kronolojik mi yoksa işlevsel mi hazırlandığı olmalı. Deneyiminin az olması durumunda işlevsel bir özgeçmiş, fazla olması durumunda ise kronolojik bir özgeçmişi tercih edebilirsin.

1.2 Anahtar kelimeler kullan

İşverenler açtıkları pozisyonlara yapılan başvuruları belli kriterlere göre filtreleyebilmek amacıyla sıklıkla anahtar kelimelerden yararlanır. Bu nedenle işverenin elediği adaylardan biri olmamak ve rakiplerinin arasından sıyrılmak için anahtar kelimeleri kullanabilirsin. Yaptığın işle ilgili anahtar kelimeleri bilmiyorsan, ilanda adaydan beklenen görev kapsamını inceleyerek anahtar kelimeler hakkında bilgi edinebilirsin.

1.3 Rakamlara yer ver

Yapılan işin kapsamını ifade ederken sayılardan yararlanmak etkiyi artırır. Örneğin, satış departmanında çalışan bir aday hedeflerini yüzdesel olarak ne kadar tutturduğunu veya şirkete kattığı değeri rakamlarla ifade edebilir ya da yönetici pozisyonunda tecrübesi olan bir aday kaç kişilik bir ekibi yönettiğini belirtebilir. Burada önemli olan, görev kapsamında yer alan zamana, paraya veya kişilere yönelik her maddenin rakamsal olarak değerlendirilmesidir. Bu konuya detaylarıyla şu yazımızda yer vermiştik.

1.4 Temel bilgilerini kontrol et

Yapılan iş ya da sektör ne olursa olsun, özgeçmişte yer alan temel bilgilerin hem gerçeği yansıtması hem de doğru ve yazım kurallarına uygun yazılması çok önemli. Özgeçmişin ister işlevsel ister kronolojik bir özgeçmiş olsun, işe başlama-ayrılma, mezuniyet tarihi, iletişim bilgileri gibi alanların doğru olması çok önemli.

1.5 Zamanlamaya dikkat et

Özgeçmişinin görünür olması için dikkat edeceğin son madde ise hızlı ve zamanında başvuru yapmakla ilgili. Yoğun rekabet ortamı nedeniyle, ilana başvuruda bulunan ilk adaylar arasında yer almak oldukça kritik. (kariyer.net)

2.       Özgeçmişinde bu 3 sorunun cevabı var mı?

İnsan Kaynakları uzmanları işe alım sürecinde çok sayıda özgeçmiş inceliyor. Bu süreçte onlarca özgeçmiş arasından fark edilebilmen için özgeçmişinde yer vereceğin birkaç kritik detay, yeni fırsatların açılmasında sana yardımcı olabilir. Peki, özgeçmişin seni bir adım ileriye taşıyor mu? Bunun için ne yapman gerekiyor? İşte

Özgeçmişinin etkili olabilmesi için yanıtlaman gereken 3 soru!

İnsan Kaynakları uzmanlarının ilgisini çekmen ve iş görüşmesine davet edilmen için özgeçmişinin etkileyici olması çok önemli. Yapılan iş başvuruları arasından öne çıkabilmen için özgeçmişin altta yer alan 3 soruya mutlaka cevap vermeli.

2.1 Özgeçmişini hedeflediğin pozisyona göre hazırladın mı?

Farkını, yeteneklerini ve başvuracağın pozisyona olan uygunluğunu özgeçmişinde göstermen ve CV’ni bu doğrultuda hazırlaman standart CV’ler arasından sıyrılmanı kolaylaştırır. Çünkü standart özgeçmişler, gerek İnsan Kaynakları profesyonellerinde gerekse potansiyel işverenin gözünde farkının ortaya çıkmasını engeller.

Bu nedenle, sana uygun olduğunu düşündüğün bir pozisyonla karşılaştığında ya da içinden Bu iş tam bana göre” diye geçirdiğinde özgeçmişini ilanda belirtilen kriterlere göre güncelleyerek iş başvurusunda bulunabilirsin. Yapacağın bu küçük hamle işi kapma şansını artırır.

2.2 İlk sayfası ikna edici mi?

Dikkat etmen gereken bir diğer nokta ise özgeçmişinin ilk sayfası… İşe alım sürecinde İnsan Kaynakları uzmanları çok sayıda özgeçmiş inceliyor. Onlarca özgeçmiş arasından fark edilebilmen için de onlara ilettiğin özgeçmişinin ilk sayfasına farklı bir özen göstermen gerekiyor. Bu nedenle CV’ni güncellerken hakkındaki en kritik ve en önemli bilgilerin ilk sayfada olmasına dikkat etmelisin. Eğer kritik bilgiler sonraki sayfalarda yer alıyorsa özgeçmişini hızlıca yeniden yapılandırmalısın.

2.3 Kolay okunuyor mu?

İş arayan ya da var olan işini değiştirmek isteyen pek çok adayın göz ardı ettiği son konu da özgeçmişlerin kolay okunabilir ve anlaşılabilir olmasıyla ilgili. Bir İK profesyoneli CV’ni ilk kez okuduğunda aklında seninle ilgili nasıl bir tablo oluşuyor? Bunu düşünerek CV’ni gözden geçirebilir; özgeçmişinin anlaşılır ve düzenli olmasına dikkat edebilirsin. Böylelikle özgeçmişini inceleyen bir kişide yeteneklerin ve deneyiminle ilgili iyi bir izlenim bırakabilirsin. (kariyer.net)

3.       Özgeçmiş oluştururken dikkat edilmesi gereken 6 nokta

Tecrübeleriniz ve eğitiminiz ne kadar kaliteli olursa olsun ya da ne kadar iyi bir çalışan olursanız olun yeni işinizle aranızda birkaç kâğıt parçası kadar ince bir çizgi vardır. Eğer kendi değerinizi özgeçmişinizde yaptığınız yanlışlarla iyi aktaramazsanız, ikinci adıma hiç geçemeyebilir ve bu yüzden birçok iş fırsatını kaçırabilirsiniz. 
İnsan Kaynakları departmanları kendilerine gelen başvuruları taramak ve potansiyel çalışan adaylarını belirlemek üzere özgeçmişlerinizden yararlanırlar. Bu yüzden özgeçmişinizde yapacağınız küçük hatalar mülakat için çağırılmamanıza ve kendinizi ifade edemeyip, bu iş için uygun olduğunuzu gösterememenize sebep olabilirler.

 

İşte Özgeçmiş hazırlarken dikkat etmeniz gereken 6 küçük ama önemli adım: 

3.1 Ön yazı yazın.
Özgeçmişler belirli kurallara uygun şablonlar halinde yazılırken ön yazı, kendi cümlelerinizi ve düşüncelerinizi,

neden başvurduğunuzu ve nasıl yarar sağlayabileceğinizi bir paragraflık kısa ve açıklayıcı bir yazı ile aktarmanızı

ve en baştan dikkat çekebilmenizi sağlarlar. 

 



3.2 Fotoğraf kullanın.
Özgeçmişinizde her daim güncel bir fotoğrafınızın olması gerekir. Fotoğraf kullanırken profesyonel çekilmiş bir

fotoğraf, vesikalık kullanabilirsiniz. Asla günlük fotoğraflarınızdan kırpılmış bir kareyi kullanmayın. 

3.3 Dilbilgisine dikkat edin.
Özgeçmişinizi hazırlarken sadece yeteneklerinizi ve tecrübelerinizi sıralamamalı, onları anlatırken kullandığınız

dilbilgisine de dikkat etmelisiniz. Özgeçmişlerde en sık yapılan hatalar dilbilgisinden kaynaklanmaktadır. Yanlış ya

da eksik yazılmış bir kelime ilk izlenim için hiç hoş karşılanmaz. 

3.4 Bölümleri ve başlıkları koyu olarak yazın.
İş tecrübeleri, yetenekler, kişisel bilgiler gibi kısım ve başlıkların özgeçmişinizin okunması sırasında kolaylık

sağlaması için koyu/kalın puntolarla yazılması önemli bir noktadır. Bu şekilde okunması daha akıcı ve kolay bir

özgeçmiş oluşturursunuz. Okuyan kişi de aradığı kısmı daha kolay ve hızlı bulur. 

3.5 İş tecrübelerinize dikkat çekin.
Özgeçmişinizde en önemli kısım iş tecrübelerinizdir. Eğer Yeni mezun/tecrübesiz değilseniz bu kısmı ön planda ve

daha detaylı olarak göstermeniz çok önemli. İşverenler sizin eski işinizde neler yaptığınızı ve nasıl yaptığınızı daha

 sizi görmeden bilmek isterler. 

3.6 Fazla detaydan kaçının.
Özgeçmişler adı üstünde öz olmalıdırlar. 1 sayfa ideal ve yeterlidir. Eğer gerçekten çok fazla tecrübe, yetenek ve

eğitim bilginiz var ise nadir olarak 2 sayfaya çıkabilirler. Fakat 1 sayfa olarak tutmak hem okunma, hem de gerekli

derecede sizi tanımaları için yeterlidir. Özgeçmiş sizi işe aldıracak adım değildir. Detayları ve anlatmak

istediklerinizi mülakat ve görüşme kısımlarına saklayarak dikkat çekici ama yeterli uzunlukta bir özgeçmiş yazın.

Daha fazlasını değil.  (cvyolla.com)

 1.       Referans nedir? Referans kontrolünde hangi sorular sorulur?

İK uzmanları pozisyona en uygun olan adayı seçerken sadece yeteneklerinize ve deneyimlerinize odaklanmaz. Olumlu geçen mülakat sürecinin hemen ardından yapılan referans kontrolü de işe alım sürecinde oldukça etkili. Referansı, daha önce çalıştığınız bir işte, yer aldığınız bir projede yetkinlikleriniz, yetenekleriniz, sorumluluk duygunuz gibi konularda fikir sahibi olan kişi olarak tanımlayabiliriz. Dolayısıyla özgeçmişinize referans olarak kimleri seçtiğiniz, başarılı bir iş görüşmesinin ardından oldukça kritik ve bu süreçte dikkat etmeniz gereken birkaç detay bulunuyor.

1.1 Referanslara hangi sorular soruluyor?

Referans kontrolü, işverenin performansınız hakkında bilgi edinmesini sağlar. Bu nedenle referans kontrolünün sağladığı avantajların farkında olan pek çok işveren, herhangi bir iş teklifinde bulunmadan önce referans kontrolünü yapar. Referans kontrolüyle CV’de yer alan bilgilerin ve mülakatta verilen cevapların doğruluğu teyit edilmiş ve adayın işe olan uygunluğu da araştırılmış olur. Eğer iş görüşmeniz olumlu geçtiyse referanslarınıza sorulabilecek bir takım standart sorular bulunur.

Bu sorular şu şekilde sıralanabilir:

·         Referans olduğunuz adayı ne kadar zamandır tanıyorsunuz?

·         Birlikte çalıştığınız dönemde hangi pozisyonlarda görev alıyordunuz?

·         Adayın işe başlama ve işten ayrılma tarihlerini onaylayabilir misiniz?

·         Adayın şirketten neden ayrıldığını belirtebilir misiniz?

·         Adayın şirketteki sorumluluklarını açıklayabilir misiniz?

·         Adayın iş performansını etkileyen herhangi bir sorun var mıydı?

·         Adayın işe yönelik tutumu nasıl?

·         İyi bir ekip arkadaşı mıdır, nasıl bir takım oyuncusudur?

·         Aday yöneticileriyle ve iş arkadaşlarıyla iyi geçiniyor muydu?

·         Adayın yeteneklerini nasıl değerlendirirsiniz?

·         Bir çalışan olarak güçlü ve zayıf yönleri nelerdir?

·         Adayın çalışmakta zorlandığı bir karakter tipi var mıdır?

·         Adayın yeni fikirlere ve prosedürlere olan açıklığı hakkındaki görüşünüz nedir?

·         Adayın stres altındaki performansı nasıldır?

·         Şirketiniz için çalışırken en büyük başarısı neydi?

·         Adayın liderlik, yönetsel ve denetleyici becerileri nasıldır?

·         Onunla yeniden çalışmak ister misiniz?

·         İşe alacağımız pozisyonu size açıklarsam, adayın bu pozisyon için uygunluğunu söyler misiniz?

İş görüşmesinin ardından İnsan Kaynakları Uzmanı tarafından referans kontrolü aşamasına geçtiğinize dair bir bilgilendirme yapıldıysa ya da iş görüşmenizin olumlu geçtiğini düşünüyor ve bu sürece hazırlıklı yakalanmayı planlıyorsanız;

·         Referanslarınızı gitmiş olduğunuz iş görüşmesinden haberdar edebilir ve yakın bir zamanda aranabileceğini belirtebilirsiniz.

·         Sorulabilecek muhtemel sorular hakkında referanslarınıza bilgi vererek, hazırlanabilmesi için onlara fırsat verebilirseniz.

Unutmayın ki bu ön hazırlığı yapmanızın hem referanslarınızın hazırlıksız yakalanmalarına engel olur hem de sizi daha rahat bir şekilde anlatmalarını sağlar. (kariyer.net)

2.Referans mektuplarında sık yapılan 5 hata

Referanslar, sektör profesyonellerinden ya da akademik dünyadan aldığımız ve kariyerimizde oldukça etkili olan öneri mektuplarını oluşturuyor. Bu mektupları da tıpkı özgeçmişimizi hazırlarken gösterdiğimiz gibi titizlikle ve dikkatle hazırlamamız, bazı püf noktalara dikkat ederken bazı sık yapılan ve işe alım uzmanlarının hemen dikkatini çeken hatalardan uzak durmamız çok önemli. Senin için İK uzmanlarının bir bakışta keşfettiği ve işe alım sürecini negatif etkileyecek bazı referans mektubu hatalarını derledik. 

2.1 Bizi çok iyi tanımayan bir referans bulmak

Seçtiğin referansın seni gerçekten iyi tanıması gerektiğini, seninle çalışmaya ve iş yapış biçimine dair detaylı bilgi sahibi olmasının şart olduğunu sakın unutma. İşe alım uzmanları ve işverenler genellikle bu detayı referansla iletişim kurarken çok hızlı bir şekilde anlayabilir. Seninle ilgili derinlikli bilgiler paylaşamayacak bir referans son derece etkisizdir. 

2.2 Tarafsız olamayan birini seçmek 

Referans mektubunu yazarken mutlaka objektif olabilecek birini seçmeyi unutma. Rasyonel olan, duygularını merkeze koymadan senin hakkında gerçek fikirler beyan eden kişilerin referansı çok daha etkili olacaktır. Bu şekilde İnsan Kaynakları uzmanlarının referansını güvenilir bulması kolaylaşır. 

2.3 İlgisiz olduğu halde akademik referans vermek 

Eğer bir doktora programına seçilmek için hazırlanmıyorsan, o halde akademik referans vermene gerek yok. Bu tür bir referans genelde işe alım uzmanları için büyük önem taşımaz ve senden mutlaka alanında uzman bir sektör profesyoneli tarafından yazılmış bir başka referans istenecektir.

2.4 Eski referansları kullanmak 

Çok eski referansları tekrar tekrar kullanmak da son derede negatif bir etki uyandırabilir. En son iş yerinden referans mektubu almaya ve kariyer hayatın boyunca referanslarını güncel tutarak iş görüşmelerine gitmeye dikkat etmelisin. 

2.5 Referansını kendin yazmak  

Sana zamansızlık yüzünden bir türlü referans yazamayan yöneticin yerine referans mektubunu kendin yazmamalısın. Bu mektubu ne kadar profesyonel yazmaya çalışırsan çalış, işe alım uzmanlarının gözünden kaçmayacak bir hata yapma olasılığın yüksek. Bu hem itibarın hem de mülakatın seyri açısından üzücü sonuçlar doğurabilir.  

Bu hataları yapmadan yazacağın referans mektubunun çok daha etkili olacağını unutma! (kariyer.net)

3.       Referans Mektubu Örneği

Birkaç iyi referansa sahip olmak, iş teklifini almanızda ve hedeflerinize ulaşmanızda belirleyici bir faktör olabilir. Örneğin, işe alım sürecinde hakkınızda olumlu düşünen bir işveren, referanslarınızın en azından bir veya iki tanesine başvurarak aldığı bilgiler doğrultusunda size iş teklifinde bulunabilir. Ya da bir akademik programa başvurduğunuzda mülakat sürecinin hemen ardından, sizi ve çalışmalarınızı doğru değerlendiren bir referans mektubu eğitime kabul edilmenize etki edebilir. Bunun dışında, bir iş arkadaşınız ya da tanıdığınız başka biri sizden referans mektubu yazmanızı isteyebilir. Referans mektubunun nasıl yazıldığına dikkat ederek hem fark yaratabilir hem de hedeflerinize yönelik daha dikkatli adımlar atabilirsiniz.

3.1 Referans mektubu nasıl yazılır?

Referans mektubunda her paragrafın ayrı bir önemi bulunuyor. Referans mektubu yazarken aşağıdaki sıralama takip edilebilir.

Paragraf- 1

Referans mektubuna başlarken ilk anlatılması gereken şey mektubu kaleme alan kişinin, kim olduğu, referans olduğu kişiyi nereden ve ne kadar zamandır tanıdığı ile ilgilidir. Referans mektubunu okuyan bir kişi, öncelikle bu detayları öğrenmek ister. Bu nedenle mektubun ilk paragrafında tavsiye edilen kişiyle olan bağlantıya yer verilir.

Paragraf- 2

Referans mektubunun ikinci paragrafı tavsiye edilen kişiyle ilgili özel bilgiler içerir. Bu paragrafta kişinin başarıları, hedefleri ve karakteri anlatılır. Kişinin yaptığı çalışmalar, yürüttüğü projeler, çalıştığı kuruma olan katkısı, performansı, kişiliğinin avantajları mektubun bu alanında yer alır.

Paragraf -3

Referans mektubunun bu aşaması ise kişinin neden tavsiye edildiğinin kısa bir özetini içerir. Kişinin özelliklerine vurgu yapılarak tavsiye edilen pozisyona olan uygunluğu ifade edilerek mektup tamamlanır.

Referans mektubunun sonunda ise imzanın hemen altında isim-soy isim ve unvan yer alır. Unvanın altında ise iletişim bilgisine (telefon numarası, adresi, e-mail adresi gibi) yer verilir.  Eğer referans mektubu mail yoluyla atılacaksa elektronik imza kullanılabilir.

Referans mektubu yazarken dikkat edilmesi gereken diğer detaylar şöyledir:

·         Referans mektubunun olumlu bir dile sahip olması gerekir.

·         Referans olunan kişi, mektupta dürüst ve iyimser bir şekilde değerlendirilmelidir.

·         Yeterince iletişiminizin olmadığı bir kişiden referans olması istenmemelidir.

·         Referans mektubunun ne için istediği referans olması istenen kişiye söylenmelidir. Böylelikle yazılacak mektubun daha hedefe uygun olması sağlanır.

·         Mektup yazıldıktan sonra yazım ve imla hataları kontrol edilir. Gerekli düzeltmeler yapıldıktan sonra mektubun bir örneği referans olunan kişiye gönderilerek son kontrolü yapılır.

 

3.2   İş başvurusu için referans mektubu örneği

Tarih

Sayın Yetkili

İnci Aksu’yu firmanızdaki Tasarım Uzmanı pozisyonu için tavsiye etmek isterim. Aksu, 2014-2016 yılları arasında ajansımızda Web Tasarımcısı olarak görev aldı. Çalıştığı süre zarfında başarılı çalışmalara imza atan Aksu’nun yazılı ve sözlü iletişim becerileri son derece güçlü. Hem bağımsız hem de bir ekiple çalışabilen Aksu, iş disiplini ile de beğenimizi kazandı.

Ajansımızda görev yaptığı dönemde Aksu, web ve mobil ekranlarının tasarlanması ile sosyal medya duyuruları, reklam kampanyaları, mailingler, bannerlar, ve afiş tasarımları gibi kurumsal kimlik çalışmalarının hazırlanmasına dair tüm süreçlerde görev aldı. Tasarım gücü yüksek olan Aksu, yönettiği projelerde hem yaratıcı çalışmalara imza attı hem de planlı çalışmasıyla örnek teşkil etti.

Gerek ekip arkadaşları gerekse müşterilerimizle kuvvetli bir iletişim kurmayı başaran; proaktif olarak fikir ve öneri geliştirebilen Aksu’nun firmanıza da aynı şekilde katkı sağlayacağına inanıyorum. Konuyla ilgili herhangi bir sorunuz olursa benimle iletişim kurabilirsiniz.

Saygılarımla,

Tülin Özer

XXXX Ajans Kreatif Direktörü

E-posta:

Tel:

Adres:

3.3 Akademik eğitim için referans mektubu örneği

Tarih

Sayın İlgili,

Bu referans mektubunu, okulunuzun Gazetecilik yüksek lisans programına başvuran Deniz Ulaş için yazıyorum. Deniz Ulaş’ı 2012-2013 akademik yılında, Ege Üniversitesi Gazetecilik lisans programına başladığı dönemden beri tanımaktayım.  İlgili programda verdiğim dersteki başarısının yanı sıra hazırladığı projelerdeki akademik performansına da yakından tanık oldum.

Deniz zeki, çalışkan ve grup çalışmasına yatkın bir öğrencimizdir. Derslerde, sınavlarda ve dönem ödevlerinde gösterdiği akademik performansı ile araştırdığı konunun getirdiği zorluklara karşı gösterdiği sabır, kararlılık ve istikrarlı çalışma gibi özellikleriyle kendini kanıtlamıştır.  Deniz,  kendini sosyal anlamda da geliştirebilen, entelektüel birikimini, sentez ve analiz becerilerini grup çalışmasına pozitif bir şekilde aktarabilen ve bu olumlu özellikleriyle içinde yer aldığı ortama önemli bir insani değer ve akademik katkı sağlayan bir öğrencimiz olmuştur.

Bu yüzden Deniz Ulaş’a yüksek lisans programınızda yer vermenizin, gelecekteki akademik çalışmaları bakımından kendisine de, içinde yer aldığı akademik ortama da önemli bir katkı sağlayacağını düşünmekteyim.

Saygılarımla,

Doç. Dr. Cemal Cansever

Ege Üniversitesi,

İletişim Fakültesi, Gazetecilik Bölümü

E-posta:

Tel:

Adres:

(kariyer.net)


1. CV Hazırlama Teknikleri

1.1 Sunum

  1. Microsoft Word şablonlarını kullanmayın. Başvuru Takip Sistemi bu formatı değerlendirirken sorun çıkartabilir.
  2. Arial ya da Times New Roman gibi okunur yazı tipleri tercih edin.
  3. Yazı boyutu 10-12 punto olmalıdır.
  4. Kullandığınız kağıdın boyutu 8.5˝ x 11˝ büyüklüğünde olmalı ve yalnızca bir yüzü yazılı olmalıdır.
  5. Kenar boşlukları 0.5’e 1 inç boyutunda olmalıdır.

1.2 Format

  1. Yüksek lisans ya da on yılı aşkın deneyiminiz yoksa özgeçmişinizin bir sayfa uzunluğunda olmasına özen gösterin.
  2. Özgeçmişinizin tarayıcı tarafından kolay taranabilir olması ve göze hitap etmesi önemlidir. Kağıtta yeterli beyaz alan bıraktığınızdan emin olun.
  3. Özgeçmişinizi oluştururken hazır bir formatı birebir geçirmek yerine, sizin başvurmak istediğiniz pozisyona ve niteliklerinize uyan bir format tercih edin.
  4. Yazıların altını çizmekten kaçının; vurgulamak istediğiniz yerler için madde işaretlerini kullanabilirsiniz.
  5. Başlıkları ve çalıştığınız şirketleri belirtirken kalın yazı tipi tercih edin.

1.3 İçerik

  1. İsim, adres ve telefon bilgilerinizi sayfanın üst kısmında olacak şekilde yazın. Eğer ikinci bir sayfanız var ise ikinci sayfanın başında isminizi tekrar yazın.
  2. Konu başlıklarınızı, özgeçmişinizi değerlendiren kişilerin ilgisini çekecek şekilde yazın. Örneğin konu başlıklarını: “Tecrübe”, “Liderlik”, “Yetenekler”, “Aktiviteler / Ödüller” şeklinde oluşturmanız ilgi çekici olacaktır.
  3. Özgeçmişinizde profesyonel hedeflerinize değinmeyin.
  4. CV’nizde başvurmak istediğiniz pozisyon ile alakalı bilgiler bulundurun. Özgeçmişinizde üniversite’de aldığınız tüm derslerin listesini bulundurmak yerine; başvurduğunuz pozisyon ile alakalı derslerin CV’nizde yer alması daha faydalı olacaktır.
  5. Yeteneklerinizi, başarılarınızı ve iş tecrübelerinizi vurgulayın. Yalnızca neler yaptığınızı değil bulunduğunuz organizasyonlara neler kattığınızı da belirtin.
  6. Dahil olduğunuz projeleri açıklarken, projenin büyüklüğünden, taşıma hacminden ve varsa, denetlediğiniz çalışan sayısından bahsedin.
  7. Şirketlerin aradığı, liderlik, takım çalışması, insiyatif gibi kişisel özelliklere sahip olduğunuzu örneklerle destekleyin.
  8. Özgeçmişinizde başvurmak istediğiniz şirketin faaliyet gösterdiği sektör hakkında terimlerin olması ilgi çekecektir.
  9. Kişisel bilgileri en aza indirgeyin. Pozisyon ile ilgili olmayan kulüp üyelikleriniz, yaşınız, sağlık durumunuz ya da yüksek lisans öğrencisi iseniz; lise eğitim bilgileriniz gibi detayları özgeçmişinizden çıkarın.
  10. İş verenler özgeçmiş havuzlarını daraltırken, özgeçmişlerde genellikle “Talep edildiği takdirde referans bilgileri verilecektir” ifadesi kullanıldığı için referansları göz ardı ederler. Referansları özgeçmişinizde belirtmeyin.
  11. Yazım ve noktalama hatalarının olmamasına özen gösterin.
  12. Kullandığınız ifadeleri tekrarlamaktan kaçının.
  13. Özgeçmişinizin anlaşılır ve açık bir dilde yazılmış olmasına dikkat edin.
  14. Birinci şahıs ifadeleri kullanmayın.
  15. Özgeçmişinizde belirli bir yazı tipi kullanılmalı, yazı biçimi değişken olmamalıdır.
  16. “Yetenekli, mükemmel, öne çıkan gibi kendinizi öven ifadelerden kaçının.
  17. Dürüst ve tutarlı olun fakat fazla alçak gönüllü bir izlenim oluşturmamaya da özen gösterin.
  18. Özgeçmişinizi şirketlerin önceliklerine, ihtiyaçlarına ve işe alım kriterlerine uygun olarak oluşturduğunuzdan emin olun.

 

1.4 Son Rötuşlar

  1. En iyi sonuç için başkalarının görüşlerinden faydalanmanız her zaman önemlidir. Özgeçmişinizi tamamladığınızda bir arkadaşınızın, işe alımdan sorumlu bir kişinin ya da sizi hiç tanımayan birinin görüşünü alın.
  2. Pozisyonun niteliklerine göre başvurmak istediğiniz şirketlerin her biri için özgeçmişinizi düzenleyin.
  3. Özgeçmişinizin; mezuniyet yılı, ortalama gibi önemli bilgileri içermesine dikkat edin.
  4. Yazım ve noktalama hatalarını bir kere daha kontrol edin. (toptalent.co)

2. CV’nde asla olmaması gereken 6 şey

Hedeflediğin işe girebilmen için özgeçmişinde yer alan bilgiler kritik  bir önem taşıyor. Özgeçmişinde yer almaması gereken bilgiler de,  iş arama sürecini doğrudan etkileyebiliyor. Üstelik bu süreci doğru yönetmen, göründüğünden çok daha büyük bir etkiye sahip!

CV hazırlamak kariyerin için atacağın ilk ve en önemli adımlardan biri. Doğru hazırlanmış bir CV pek çok kapıyı aralayabiliyor. Ancak özensiz bir hazırlık, dikkatsizce yapılan hatalar ve gereksiz bilgiler ise iş bulma sürecini uzatabiliyor ve istediğin pozisyonlara yerleşmeni engelleyebilir.

Bu yazıda bir CV’de asla olmaması gereken şeyleri derledik:

2.1 Yazım yanlışları

Bir CV’de asla yazım yanlışları yer almamalı. Unutma, CV’ni yazdıktan sonra onlarca başvuruda kullanacaksın. Eğer bir yazım yanlışın varsa bu onu onlarca işe alım uzmanın göreceği anlamına gelir. Yazım yanlışları içeren bir CV de işe alım uzmanı tarafından ilk aşamada elenecek CV’ler arasına atılır. Kelimeler doğru yazılmalı, bağlaçlar doğru kullanılmalı, cümleler de düzenli kurulmalı ve kurallı olmalı. CV’yi yazdıktan sonra tekrar tekrar okumalı ve hataları elemelisin. Türkçe imla kuralları konusunda iyi değilsen, bu konuda güvendiğin birinden özgeçmişini okumasını ve düzeltmesini isteyebilirsin.

2.2 Uygun olmayan fotoğraf

Özgeçmişte fotoğraf kullanımı da bir diğer önemli konuyu oluşturuyor. Yurt dışında ve özellikle ABD ve diğer Batı ülkelerinde CV’lerde fotoğraf kullanımı kesinlikle önerilmiyor. Bu yüzden yurt dışındaki pozisyonlar için başvuru yaparken hiçbir şekilde fotoğraf kullanmamaya özen göstermelisin. Öte yandan Türkiye’de ise fotoğrafsız özgeçmişler iyi karşılanmıyor. Türkiye’deki ilanlara başvururken özgeçmişine bir fotoğraf eklemeyi unutma. Ancak bu fotoğrafın resmi görünmesi şart. Günlük hayattan seçtiğin fotoğrafları özgeçmişinde asla kullanmamalısın.

2.3 Tuhaf e-posta adresleri

Pek çok genç adayın özgeçmiş hazırlarken yaptığı en büyük hatalardan biri, ergenlik yıllarında oluşturdukları e-posta hesaplarını özgeçmişlerine eklemek oluyor. Doğal olarak bu bu adresler alışılmıştan biraz daha farklı, hatta tuhaf ve komik olabiliyor. E-posta adresin ne kadar önemsiz görünse de hakkında çok fazla şey söylüyor. İsim ve soy isminden oluşan e-posta adresleri edinmeye çalışmayı unutma.

2.4 Alakasız iş deneyimleri

Herkes gençken ve üniversite yıllarında hedeflediği kariyer ya da sektörle ilgisiz işler yapmıştır. Bunlar senin için harika birer hayat tecrübesi olabilir. Ancak başvurduğun ilandaki pozisyonla doğrudan ilgisi yoksa bunları yazmana da gerek yok. Bu tür iş tecrübeleri seni daha deneyimli göstermez. Hatta olumsuz bir etkiye bile neden olabilir.

2.5 Çok fazla kişisel bilgi

Pek çok İK uzmanı adayların CV’lerinde çok fazla kişisel bilgiye yer verdiğini söylüyor. Aslında e-posta adresin ve telefon numaran yeterli. Kimlik numaran, medeni durumun, adli sicilinle ilgili bilgiler, kan grubu belgeleri gibi kişisel bilgilerin neredeyse faydadan çok zararı var. CV’ni pek çok farklı yere gönderiyorsun. Bu tür bilgileri tanımadığın insanlarla da paylaşmış oluyorsun. Bu hem gereksiz, hem de çok fazla kişisel veri paylaşmak profesyonel değil.

2.6 Kariyer hedefi

Geçmişte CV’lerde adayın kariyer hedeflerine yer vermesi çok popülerdi. Ancak yeni yaklaşıma göre ucu açık, yuvarlak cümlelerle ifade edilen kariyer hedeflerinin kimseye bir faydası dokunmuyor. Aksine hedefine tam olarak uymayan bir iş için başvuruyorsan, istemeden, bir şekilde bunun senin için doğru bir iş olmadığını söyleyebiliyorsun. (kariyer.net)

3. CV ÖRNEKLERİ

CV örnekleri klasör içinde Word png ve jpg uzantıları halinde bulunmaktadır indirilebilir biçimde yüklenecektir.

(kariyer.net İŞKUR)