Aksaray Üniversitesi
Kariyer Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi
Mülakat

1.    Mülakat (Görüşme) Nedir?

İki kişi veya bir kişi ile bir grup arasında sözlü bilgi alışverişidir. Belirli bir amaç doğrultusunda yapılan yüzyüze görüşmedir. Bu bilgi alışverişi her zaman olmasa da genellikle planlanmıştır. İki tarafın da konuşma ve dinlemesini içerir.

Mülakat (Görüşme) yaparken ve yazarken dikkat edilecek özellikler:

a) Görüşmenin konusu ilgi çekici ve toplumsal açıdan önemli olmalıdır.

b) Hangi alanda ya da konuda görüşme yapılacaksa, o alanın ya da konunun uzmanları seçilmelidir. Görüşme için, mümkün olduğunca birinci kaynak kişi ya da kişiler tercih edilmelidir.

c) Görüşmeye katılacak kişi ya da kişilerle ön görüşme yapılmalıdır. Bu ön görüşmede (telefon ya da mektupla da olabilir.), görüşmenin amacı ve özellikleri belirtilmelidir. Özellikle, görüşmeye katılacak kişiye ne zaman, nerede görüşme yapılacağı hakkında bilgi verilmelidir.

ç) Görüşmeyi düzenleyen kişi, görüşme başında nazik bir ifadeyle konuya giriş yapmalıdır. Örnek: "Sizi / sizleri, buraya kadar yorduğum, kıymetli zamanlarınızı aldığım için özür diliyorum. Şimdiden vereceğiniz bilgiler için size / sizlere çok teşekkür ederim." gibi.

d) Görüşmeyi düzenleyen kişi, görüşmenin sonunda da yine nazik ve kibar bir ifade kullanmalıdır. Örnek: "Verdiğiniz önemli bilgiler için size / sizlere çok teşekkür ederim." gibi.

e) Görüşmeyi düzenleyen kişi, soracağı soruları önceden plânlamalıdır. Konunun ya da olayın bütün boyutlarını yansıtacak şekilde sorularını özenle seçmelidir.

f) Görüşmeye katılan kişi ya da kişilerin duygu ve düşünceleri olduğu gibi yazıya geçirilmelidir. Bu nedenle, görüşme teyp ya da video kasetine alınmalı; daha sonra kasetteki ifadeler yazıya çevrilmelidir. (turkedebiyati.org)

 

2.    İngilizce mülakatlarda dikkat etmeniz gereken 5 madde

İş görüşmeleri stresli bir süreç, İnsan Kaynakları uzmanından mülakat sırasında “Let’s continue in English” sözünü duymak ise daha da stresli… Böylesi durumda kişinin gerilmesi, söyleyecek bir söz bulamaması olası. Uzmanlara göre, İngilizce mülakat sırasında adayların yaşadığı en büyük sıkıntının başında, adayların kendini rahat bir şekilde ifade edememesi yer alıyor. Mülakata giren kişi İngilizce bilse bile mülakat sırasında heyecanlanması nedeniyle sorulan sorulara akıcı bir şekilde cevap veremeyebiliyor. Bu nedenle adayların dikkat etmesi gereken birtakım adımlar bulunuyor.

İşte İngilizce mülakata girecek olan adayların dikkat etmesi gereken 5 madde:

2.1 Dürüst olun

Eğer yabancı diliniz çok iyi değilse, CV’nize İngilizce’yi çok iyi bildiğinizi yazmayın. Gerçek en sonunda ortaya çıkacağı için dürüst olmanızda fayda var. İnsan Kaynakları uzmanları seviyenizi mülakat sırasında anlayacağı için dil bilgisi seviyeniz ne ise CV’nizde de onu yansıtın.

2.2 Vereceğiniz cevapları ezberlemeyin

İngilizce mülakatlarda, Türkçe gerçekleştirilen mülakatlarda da olduğu gibi kendinizi doğru bir şekilde ifade etmeniz ve akıcı konuşmanız önem taşıyor. Bunun için ise öncelikle sorulacak muhtemel sorulara hazırlık yapmanız gerekiyor. İK uzmanları sizden kusursuz bir şekilde İngilizce konuşmanızı beklemiyor. Sizden istenilen başvurduğunuz pozisyonun gerektirdiği şekilde bir yabancı dil bilgisine sahip olmanız. Bu nedenle sorulacak sorulara hazırlık yapmanız, vereceğiniz cevapları ezberlemek yerine mülakat sırasında doğaçlama konuşmanız önem taşıyor. Ezberleme yolunu seçmeniz halinde mülakat sırasında heyecandan cevapları unutmanız olası. Bu nedenle ne diyeceğinizi bilin ve doğal akış içerisinde soruları cevaplayın.

2.3 Kusursuz olmaya çalışmayın

Adayların en çok yaptığı hataların başında kusursuz konuşma endişesinden kaynaklanan hatalar geliyor. Karşınızdaki İK uzmanınızı İngilizce’nizle etkilemeye çalışmayın. Onun yerine sade ve tane tane konuşmaya özen gösterin. Kusursuz bir gramerinizin olması sizi profesyonel göstermez. Hatta kusursuz konuşma çabası içinde olurken komik duruma düşmeniz de mümkün…

2.4 Vaka çalışmalarına hazırlıklı olun

Son yıllarda Türkçe mülakatlarda adayların karşısına çıkan vaka çalışmaları, İngilizce mülakatlarda da kullanılıyor. Bu nedenle bilhassa uluslararası şirketlerin iş görüşmelerinde vaka çalışmalarına hazırlıklı olmanızda ve mülakata gitmeden önce örnek çalışmaları incelemenizde fayda var.

2.5 Bulunduğunuz sektörün terimlerine hakim olun

Kusursuz bir gramer bilginizin olması gerekmiyor ancak çalıştığınız sektörün mesleki terimlerine hakim olmanız oldukça önemli. Örneğin lojistik sektöründe çalışıyorsanız, bu sektörde sıklıkla kullanılan kelimelerin İngilizce’sini bilmeniz önem taşıyor. Bu durum konuya hakim olduğunuzu göstermeniz açısından da avantaj sağlıyor. (kariyer.net)

3.    Mülakatta nasıl bir tutum sergiliyorsun?

İş aramak ciddi bir iştir. Nasıl toplantılara hazırlanıyorsanız ya da sunacağınız sunum için günlerce slaytlar üzerinde uğraşıyorsanız mülakatlara da böyle hazırlanmalısınız. Yaptığınız işin, iş yapış şeklinizin, sorunları nasıl giderdiğinizi, nasıl yenilikçi çözümler getirdiğinizi anlatabilmeli, profesyonel duruşunuzu görüştüğünüz kurumun yapısını dikkate alarak anlatabilmelisiniz.

3.1 Boş pozisyonu değerlendirin

Kurumdaki “boş pozisyon” işveren için hızlıca çözülmesi gereken bir problemdir ve bu yüzden işe alım yapan profesyoneller bu problemi çözmek için hem doğru hem de nitelikli kişiyi bulmak ister. “Bu olmazsa başka birini alırız” demek vakit ve nakit kaybettirir; bu durum aynı zamanda İK profesyonelinin eksik performans sergilediğinin de bir göstergesi olur.

3.2 Kendinizi nasıl anlatıyorsunuz?

Her pozisyon için ileri iletişim becerilerine ihtiyaç olmayabilir ancak bizler sosyal varlıklarız ve bizi diğer canlılardan ayıran düşünmek gibi, konuşmak gibi önemli özelliklerimiz bulunuyor.  Yaptığım mülakatlarda kişi, yaptığı işi net bir şekilde ifade edebiliyorsa, yaptığı iş ile ilgili farkındalığının olduğunu gözlemleyebiliyorum.

Şöyle düşünelim; İK uzmanı mülakatta size, “Bana işinizden bahseder misiniz?”, “X sürecini nasıl yürütüyorsunuz? Detayları anlatır mısınız?” gibi sorular soruyor. Bu sorularla ilgili teknik bilgiyi sizin kadar, her yönüyle bilmiyor olabilir. Peki, bilmiyorsa nasıl sizi değerlendirecek? Aslında burada kritik detay sizin vereceğiniz cevapta saklı. İK profesyonelinin gözlemleyeceği aslında şu: Kendinizi, yaptığınız işi nasıl ifade ediyorsunuz? Ayrıntılara hâkim misiniz? Kanaatime göre, yaptığı işi net bir şekilde ifade eden, farkındalığı yüksek ve bilinçli olanlar, yeni işlerine de daha hızlı uyum sağlayabilir. İş hayatında problemleri daha hızlı çözerken yenilikçi pratik çözümler de üretebilir.

Hazırlıksız gittiğiniz mülakatlar ve “Şeyy, ıııh, hımmm, işte öyle” gibi ifadelerle bölünen konuşmalar sizi dibe çeker. Özgüven ve gülümseme ise en şık kıyafettir.  Kendinizi ifade edebilmeniz ve işi kapabilmeniz için bir fırsat var karşınızda. Unutmayın, işi sadece teknik bilginizle değil profesyonel kimliğinizle de alıyorsunuz.

3.3 Hangi mülakat sorularıyla karşılaşıyorsunuz?

Mülakatlarda ne tür sorularla karşılaşıyorsunuz? Aslında listelesek onlarca yüzlerce soru hazırlanabilir. Ancak en bilinenleri ve bence kendinizi en iyi ifade etme şansı veren mülakat soruları şöyle:

·         Bize kendinizden bahseder misiniz?

·         Bu işe neden başvurdunuz?

·         Bize bilgi ve becerilerinizle neler katabilirsiniz?

·         Sizi neden işe alalım?

·         Zayıf yanlarınız/gelişmesi gereken özellikleriniz nelerdir?

·         Diğer işlerinizdeki başarılarınızdan bahseder misiniz?

·         Ekip arkadaşlarınız sizin hakkında neler söyler?

·         Kariyer hedefiniz nedir? 5 ya da 10 yıl sonra kendinizi nerede görüyorsunuz?

·         Nasıl bir yönetim tarzı beklentiniz var?

·         Size işi anlattık ne düşünüyorsunuz?

·         Sizi diğer adaylardan farklı kılacak özelliğiniz nedir?

·         İşinizde sevdiğiniz ve sevmedikleriniz neler?

·         Ne kadar maaş istiyorsunuz?

·         Eski işinizde en az sevdiğiniz şey nedir?

Bu ve benzeri standart sorulara nasıl cevap veriyorsunuz bir düşünün. Hepimizin cevabı ayrı olacaktır çünkü hepimizin hikâyesi farklı. Mülakatlara araştırma sonucunda bulduğunuz klasik cevaplarla gitmeyin. CV okurken, “Kurumsal bir firmada çalışmak” ifadesi ne kadar basit kalıyorsa, mülakatlarda klasik cevaplar o derece basit ve özensiz duruyor. Cevapları verirken taktiklerinizi kullanmalısınız. Bu soruların altında yatan gerçek sorulara odaklananın.

Örneğin, “Bize bilgi ve becerilerinizle ne katacaksınız” sorusunun karşılığı olarak “Size vereceğimiz ücret sonucunda, bizim alacağımız hizmet ne olacak?” diye düşünebilirsiniz. Aslında bu sorular birer satın alma sorusu.  İşte soruların cevaplarını hazırlarken dikkat etmelisiniz birkaç detay;

·         Zihniyetiniz yani çalışma hayatında anlayışınız önemli. Eğer çalışma hayatınızda geniş düşünce yapısına sahipseniz, büyük resmi görüp ileriyi sezinleyebiliyorsanız bu sizin için bir artıdır. Yani uyum sağlayan, esnek, yenilikçi, ilişki kuran ve analitik bir yapınız var demektir.

·         İşveren işe “global düşünen” çalışanları almak ister. Pozitif yaklaşım sergileyen bir tavır içinde olmanız, çalıştığınız organizasyona ve işlerinize yansıyacaktır. İyilik bulaşıcıdır.

·         Dayanıklı, zorluklarda pes etmeyen, azimli yapınız sizi iş hayatında ileriye taşır, motivasyon kaynağınızdır.

3.4 Tutumunuz nasıl olmalı?

Vereceğiniz cevapların işe bakış açınızı yansıtması lazım. Örneğin, mülakatta İK uzmanı size şöyle bir soru sordu: “Sizden daha az tecrübeniz olan X yöntemiyle projenizi yönetmenizi bekliyoruz. Bizim için önemli, bu yöntemi öğrenir misiniz?”  Vereceğiniz cevap, “Bu yöntem iyi değil tavsiye etmem ama” bunun gibi olursa İK uzmanında nasıl bir etki bırakırsınız ya da soruyu “Elbette, burada yürüyen bir sistem var istediğiniz şekilde bu yöntemle işlerimi yürütürüm ve en kısa sürede öğrenirim. İleride farklı yöntemleri de beraber deneriz” dediğinizde bırakacağınız etki ne olur? Birinci örnekte esnek olmayan, negatif bir tutum sergilerken ikinci örnekte yapıcı, pozitif ve esnek bir tutum sergiliyorsunuz. Ben, ikinci cevabı vereni tercih ederim.

3.5 Geçmişinizin izini netleştirin

Her mülakatınızda o kurumun tam size göre olduğunu, yeni işinizde neler yaparak başarılı olabileceğinizi iyi ifade edin. Kariyer geçmişinizle ilgili yapacağınız negatif söylemler sizi ileriye taşımaktan ziyade sizinle ilgili olumsuz bir algı oluşturur. Belki çalışma ortamınız iyi değildi, her şeye gereksiz yere sinirlenen bağırıp çağıran bir yöneticiniz vardı,  belki de maaşınız yetersizdi. Vereceğiniz cevaplar yeni işvereninizin gözünü korkutmamalı. Yeni işvereninizi iyice araştırarak vereceğiniz cevapları şekillendirebilir, politik cevaplar verebilirsiniz.

3.6 Becerilerinizi hikâyeleştirin, kanıtlarınızı hazırlayın

Mülakat yapacağınız pozisyonla ilgili olarak hazırlık yaparken kendinizi iyi tanımlamalısınız.

·         Bilgiye Dayalı Beceriler (Bütçe hazırlamak, forklift kullanmak vb.)

·         Transfer Edilebilir Beceriler (Organizasyon, temsil becerisi vb.)

·         Kişisel Özellikler (Etik olmak, pozitif vb.)

Bu başlıklara tek tek hazırlanabilirsiniz. Bu detaylar önemli, kendinize haksızlık etmeden ama abartmadan da objektif olarak listeleyin. Bu listeden mülakatını yapacağınız pozisyon ile ilgili olanları seçin. Listeniz şimdi kısaldı ve daha odaklı. Şimdi bu listeyi hikâyelerinizle somutlaştırın. Unutmayın, bu listeyi mülakat öncesinde çalışmalısınız.

3.7 Hedefiniz görüşmeye gittiniz iş olmalı

İş görüşmesine gittiğiniz iş belki tam size göre veya değil. Ancak her mülakata hedefiniz olan işmiş gibi hazırlanmalısınız. Vereceğiniz cevaplar, o işi ne kadar istediğinizin göstergesi olmalı. “Bir şansımı deneyeyim” diye geldiğinizi hissettirirseniz başka adayda karar kılınır. Bir hedefiniz varsa ve hedefinizdeki iş tam da mülakatta olduğunuz işse, bu hedefinizde başarılı olmak istediğinizi gösterir.

Mülakatlarda sorulması muhtemel sorulara öncesinde hazırlanmış olmanız, mülakat günü dış görünüş ve fiziksel duruşunuzun düzgün olması çok çok önemli. Özgüveni yüksek, ne istediğini bilen, yeni işine katabileceklerini bilen, global düşünen, amacı doğrultusunda ilerleyen çalışanı her işveren ister. İş için güçlü yanlarınızı belirlemeli, iş ile ilgili örtüşen özellikleriniz üzerine odaklanmalı, olası sorulara mutlaka hazırlanmalısınız. Aslında sorulmak istenenlere vereceğiniz cevaplar önemli. Mülakata gideceğiniz gün enerjiniz yüksek olsun, yorgun gözükmeyin, ukalalık değil özgüveni yüksek bir duruş sergileyin. (kariyer.net)


1. En sık sorulan 40 mülakat sorusu

Mülakata hazırlanırken en çok hangi sorularla karşılaşacağımızı, o sorulara beklenen cevapları verip veremeyeceğimizi, hazırlıksız yakalanıp yakalanmayacağımızı merak ederiz. İş görüşmelerinde sıklıkla sorulan klasik mülakat soruları olduğu gibi, artık hızla değişen iş dünyası nedeniyle sürece yepyeni sorular da eklenebiliyor. Bu sorulara görüşmeden önce hiç değilse kısa bir süre göz atmak, üzerinde düşünerek daha mantıklı ve etkileyici cevaplar verme olasılığını artırıyor. İşte senin için gelmiş geçmiş en sık sorulan mülakat sorularını derledik. 

İş görüşmesine gitmeden önce en azından kendimizi tanıtmamız gerekeceğini, hayallerimizin neler olduğunun sorulacağını, işe ve söz konusu şirkete dair bilgi sahibi olmamız gerektiğini biliriz. Ama şirketin hedeflerine nasıl bir katkımız olacağını soran, problem çözme becerimizi yaşanmış bir örnekle bilmek isteyen işe alım uzmanının karşısında süt dökmüş kedi gibi kalabiliriz. Oysa bu sorular üzerine önceden az da olsa düşünmek tamamen pozitif bir etki yaratmamıza neden olabilir.  

İşte senin için 40 sık sorulan mülakat sorusunu derledik. Bunlara göz atarak mülakata gitmeyi sakın unutma. 

1.     Bize kendinden bahsedebilir misin? 

2.     Zayıf yönlerini nasıl tanımlarsın? 

3.     Güçlü yönlerini nasıl tanımlarsın? 

4.     Kendini gelecek 5 yıl içerisinde nerede görüyorsun? 

5.     Neden diğer adaylar arasından seni seçmeliyiz? 

6.     Bu pozisyonu nereden duydun? 

7.     Bu pozisyonu neden istiyorsun? 

8.     Öne çıkan yeteneğin, uzmanlığın nedir? 

9.     Bir meslektaş ya da müşteriyle en son yaşadığın anlaşmazlıktan söz edebilir misin? Tavrın nasıldı? 

10. Hayalindeki işi tanımlar mısın? 

11. En rahat ve verimli çalışabileceğin iş ortamını tarif edebilir misin? 

12. Son 6 ay içerisinde aldığın en zor kararı söyleyebilir misin? 

13. Liderlik stilin nedir? 

14. En son ne zaman bir karara itiraz ettin? Tavrın nasıldı? 

15. Sence diğer insanlar seni nasıl tanımlar? 

16. Buradaki ilk 3 ayında senden ne bekleyebiliriz? 

17. İş dışında neler yapmaktan hoşlanırsın? 

18. Bize sormak istediğin sorular var mı? 

19. İlk 3 ay içinde senin için neyi öncelikle temin etmeliyiz? 

20. En sevdiğin işverenlerin 3 ortak özelliği neydi? 

21. Sence bu işte başarıyı getiren etmenler nelerdir? 

22. Şirketin hedeflerine nasıl bir katkın olacak? 

23. Şirketimiz hakkında neler biliyorsun? 

24. Başka hangi pozisyonlar için iş görüşmelerine gidiyorsun? 

25. Önceki iş yerinden neden ayrıldın? 

26. Bir işten beklentilerin neler? 

27. X ve Y yılları arasında çalışmamışsın. Bu zaman diliminde neler yaptın? 

28. Kariyer yolunu neden değiştirmeye karar verdin? 

29. Ofiste baskı ve stresle nasıl başa çıkarsın? 

30. Maaş beklentin nedir? 

31. Sence bu şirkette neyi daha iyi ya da daha farklı yapabiliriz? 

32. Bize gurur duyduğun bir başarından bahsedebilir misin? 

33. Bize çözdüğün bir sorunu anlatabilir misin? 

34. Kötü ve iyi işvereni tanımlayabilir misin? 

35. Bir takım içerisinde mi, yalnız mı çalışmayı tercih edersin? 

36. Hiç daha önce bir yöneticinle problem yaşadın mı? 

37. Sana göre alınması en zor kararlar nelerdir? 

38. Sana göre en iyi ödüllendirme nedir? 

39. Sana göre en kötü ödüllendirme nedir? 

40. Tutku duyarak yaptığın şeylerden söz edebilir misin? (kariyer.net)

2. İngilizce mülakatlarda en çok sorulan sorular ve cevapları

“Ya kendimi istediğim gibi ifade edemezsem?” korkusuna neden olan İngilizce mülakatlara birçok aday “aşılması gereken son engel” gözüyle bakıyor. Korkuya ve strese neden olan İngilizce mülakatlarda en çok hangi sorular soruluyor ve adaylar için örnek olabilecek yanıtlar neler? İşte İngilizce mülakatlarda en çok sorulan sorular ve örnek yanıtları…

Hayalinizdeki kariyeri yakalamanın yolu elbette yapmak istediğiniz işe sahip olmaktan geçiyor. Bunun için de önünüzde başarıyla geçilmesi gereken mülakatlar bulunuyor. Özellikle son yıllarda firmaların İngilizce bilen çalışan ihtiyaçları nedeniyle daha fazla aday Türkçe mülakatların yanı sıra İngilizce mülakatlara da girerek hayalindeki iş fırsatını yakalamaya çalışıyor. “Ya kendimi istediğim gibi ifade edemezsem?” korkusuna neden olan İngilizce mülakatlara birçok aday “aşılması gereken son engel” gözüyle bakıyor. İş görüşmesine girecek olan adayları terleten, sıkıntıya ve strese sokan İngilizce mülakatları başarıyla atlatmak aslında o kadar da zor değil. Mülakat öncesinde yapılacak bir ön hazırlıkla İngilizce mülakatlardan da alnınızın akıyla çıkabilirsiniz…

İK uzmanlarının adaylara İngilizce mülakatlarda en sık sorduğu soruları ve adaylara örnek olabilecek örnek cevapları sizin için derledik. İşte en çok sorulan İngilizce mülakat soruları ve örnek cevapları…

2.1 Tell me about yourself.

Hem Türkçe hem de İngilizce mülakatlarda adaylara kuşkusuz en çok sorulan soru “Bana biraz kendinden bahsedebilir misiniz?” sorusudur. Adayların bu soruyu kısa, öz ve etkili bir cevap vermesi gerekir.

“…. Üniversitesi …. Bölümü’nden mezun oldum. İletişim yönü güçlü bir insanımdır …. alanında çalışmak kendime olan güvenimi arttırdı ve bu işte başarılı olabileceğimi anladım. Son işimde … konularında ve şu … projelerde görev aldım. Yaptığım … projesi ile hem firmamızın müşterilerinden olumlu geri dönüşler aldık hem de bu durum firmanın satışlarına yansıdı. Departman müdürümün ve genel müdürümün çalışmamı takdir etmesine çok mutlu oldum.”

“I graduated from…….…. University,  ………… Department. I am a very communicative person. Having worked at …………..field, I had the chance to gain more self-confidence and I believed I could be successful at ………………. I took part in ………….. and …………. Projects at my recent job. With the help of the Project I led, not only we got great feedback from our clients, but also our company’s sales were affected positively. I was so glad that my department manager and general manager appreciated my work.”

2.2 Tell me about your education.

“Eğitim bilgilerinizden bahsedebilir misiniz?” sorusu da mülakatlarda genellikle “Bize kendinizden bahsedebilir misiniz?” sorusundan sonra adaylara yöneltilen sorular arasında yer alır. Adaydan bu soruyu cevaplarken okuduğu bölümü neden seçtiğini ve okuduğu bölümün işine olan katkısını anlatması beklenir.

“Hayatım boyunca … olmak istediğim için lisedeyken … bölümünde okumak istedim ve …. Üniversitesi’nde ..  eğitimi aldım. Öğrencilik yıllarımda işi öğrenmek amacıyla … adlı firmada stajyer olarak çalışmaya başladım. Üniversite bittikten sonra ise .. firmada çalışmaya başladım ve bu süreçte kendimi geliştirmek amacıyla …. dalında master yaptım.”

“Since I wanted to be a/an……………throughout my whole life, I wanted to study…………at high school and I studied at …………..University. During my university years, I worked as an intern at ……………Company in order to learn this job. After graduation, I started working at………..Company and in the meantime I did my master’s degree at……………..field , at ………………University.”

2.3 What are your strenghts?

“Güçlü taraflarınız nelerdir?” sorusu adayın işinde hangi alanlarda başarılı olduğunu ölçmek için sorulur. Adayın güçlü olduğu yönlerini ifade ederken daha çok işiyle ilgili olan taraflarına odaklanması gerekir.

“Disiplinli ve planlı biriyimdir. Bu özelliğim sayesinde aldığım işleri vaktinde, eksiksiz olarak tamamlarım.  Yöneticilerim bana iş verdiğinde o işin tamamlanmış olarak kendilerine teslim edeceğimi bilirler.”

“I am a disciplined and organized person, due to that I always finish my work completely on time. My managers would know that when they give me a task, it will be completed fully.”

2.4 What are some of your weaknesses?

Hem Türkçe hem de İngilizce mülakatlarda en sık sorulan sorulardan bir diğeri de “Zayıf yönleriniz nelerdir?” sorusudur. Bu soruyla adaydan işiyle ilgili olan zayıf bir yönünü anlatması beklenir. Ancak aday zayıf yönünü nasıl düzelttiğini de bu soruyu cevaplarken vurgulamalıdır.

“Çok heyecanlı biriyimdir. Eskiden bir grup karşısında konuşmaktan, sunum yapmaktan hiç hoşlanmıyordum. Ancak bu sıkıntımın üstüne gittim ve evde sürekli pratik yaptım. Bu konuya ilişkin seminere katıldım. Böylelikle sıkıntımın üstesinden geldim. O zamandan beri çok önemli yöneticiler karşısında bile birçok kez sunum yaptım ve başarılı oldum.”

“I am a very excited person. I used to dislike speaking in public or making presentations. However, I challenged myself ad practiced at home continuously. I also attended a seminar about this, so that I overcame this weakness. Since then, I did many presentations to many well-known managers and I succeeded.”

2.5 Why do you want to leave your job?

“İşinden neden ayrılmak istiyorsun?” sorusu, adaylara mülakat esnasında yöneltilen tuzak sorular arasında yer alır. Adayların bu soruya cevap verirken “Eski yöneticim bana sürekli mobing uyguluyordu”, “Çalıştığım şirketin koşulları çok kötüydü” gibi olumsuz cümlelerden uzak durması gerekir.

“Eski işimde birçok konuda kendimi geliştirdim ve yöneticimden de işimle ilgili olarak çok şey öğrendim. Son iş yeri deneyimim bana çok şey kattı. Bundan böyle daha fazla sorumluluk alacağım, …. konularına odaklanacağım hem bilgi birikimimi hem de tecrübemi kullanabileceğim bir alanda çalışmak istiyorum.”

“I improved myself a lot at my previous job and learned many things about my job from my manager. My last job helped me a lot in means of experience. From now on, I would like to work at a job where I can take more responsibility, focus on………., and use my knowledge and experince more for that position.”

2.6 What can you do for this company?

“Bu şirket için ne yapabilirsiniz?” sorusuna cevap verecek olan adayların başvurulan şirkete ve pozisyona olan uygunluklarını vurgulamaları gerekiyor.

“Hem iş hayatımdaki deneyimlerim hem de bilgi birikimim nedeniyle firmanıza katkı sağlayacağıma inanıyorum. Daha önce de  … alanlarında görev almış olmam nedeniyle … pozisyona katkı sağlayabileceğimi düşünüyorum.”

“I believe I can be a good asset for this company both with my experience and knowledge. Since I worked at …………….field before, I think I can manage this position successfully.”

 

2.7 Why should we hire you?

“Sizi neden işe almalıyız?” sorusunu cevap verecek olan adayların, “Bu şirket için ne yapabilirsiniz?” sorusunda olduğu gibi başvurulan şirkete ve pozisyona olan uygunluklarını anlatması, hangi noktalarda faydalı olabileceğini ifade etmesi gerekiyor.

“Konuşmamızdan anladığım kadarıyla, siz daha çok  …… alanında çalışan ve  …… yetkinlikleri olan birini arıyorsunuz. Ben de …… yıllık iş deneyimim süresince ……. alanlarında çalıştım ve şu konularda uzmanlaştım: ………. Yüksek enerjim ve hızlı öğrenme yeteneğimle ……… gibi konularda çözüm ve projeler ürettim. Size de …… alanlarda katkı sağlayabileceğime inanıyorum. Tecrübelerimin ve motivasyonumun ekibinize büyük bir katkısı olacağına inanıyorum.”

“Having considered our talk so far, I understand that you are looking for someone who is qualified and working at……………….field. And I have worked in…………………….fields throughtout my ………………….years experience and become proficient in ……………..subjects. I came up with many solutions and projects on…………… with my enthusiasm and energy. I believe I can contribute to you in ……………I am sure, my experience and motivation will be a good additive to this team/company.”

2.8 What major problem have you had to deal with recently? How did you handle it?

“Son zamanlarda yaşadığınız en büyük problem neydi ve bunun üstesinden nasıl geldiniz?” sorusu İK uzmanları tarafından adayın geçmişte yaşanılan bir olay karşısında nasıl davrandığını, sorumluluk alıp almadığını ve gelecekte de benzer bir durumla karşılaştığında nasıl davranacağını ölçmek amacıyla sorulur.

“Daha önce çalıştığım iş yerinde müşterilerimizi etkileyecek çok büyük bir sıkıntı yaşamıştık.  Duruma acilen müdahale edilmesi gerekiyordu. Ben de yöneticimin onayını alarak, bu sorunu çözmek için müşterilerimize ….. konularında öneri sundum ve böylelikle sorunun üstesinden geldik.”

“At my previous workplace, we had a big distress that would affect our clients. We had to handle the situation immediately, so having taken my managers approval, I suggested some options to our clients about……………..and we managed to overcome that unlucky situation.”

2.9 Do you work well under pressure?

İK uzmanlarının adayları test ettiği bir diğer soru da “Baskı altında iyi çalışabilir misiniz?” sorusudur.

“Her zaman planlı çalışan biri olmuşumdur. Sorumluluklarımı öncelik sırasına koyarım ve planlı olarak çalışmaya gayret ederim. Bu özelliğim sayesinde stresli anlarda bile ne yapmam gerektiği bilerek çalışmaya devam ederim.”

“I have always been an organized person at work. I put my responsibilities in order and try to follow that track. With the help of this habit of mine, I do my work knowing what to do even when I am stressed.”

2.10 Can you give me five words that best describe you?

İK uzmanları bazen de adaylara “Sizi en iyi tanımlayan 5 kelime nedir?” gibi kısa ve net yanıtlar isteyen sorular yönetirler. Adayların çalışacağı pozisyonu gözeterek soruyu cevaplaması gerekir.

“Azimli, planlı, disiplinli, çalışkan ve iletişime açık bir insanım.”

“Determined, organized, disciplined, hardworking and open to communication.” (kariyer.net)